26/03/2012

Interested? FAQ

Intrebari frecvente referitoare la studiul in Marea Britanie

Ai vrea sa studiezi in Marea Britanie, o tara renumita pentru sistemul sau academic, cu majoritatea facultatilor in listele de top 100 din lume. Poate ca ti-ai ales deja o universitate, sau un domeniu de studiu, dar nu stii exact de unde sa incepi.

In primul rand iti recomandam sa devii membru LSRS pe www.lsrs.ro. Astfel vei avea access la forumul nostru si la lista cu membrii comunitatii noastre. De asemenea, vei mai gasi folositoare si informatiile de pe Wiki-ul LSRS: http://wiki.lsrs.ro/index.php/Infostud/Marea_Britanie.

1. Ce fac daca universitatea nu este acreditata ?

Exista o lista cu universitatile  acreditate din UK si un ranking pentru fiecare; m-as interesa cum se poate face transferul. In alte cuvinte, as lua adresele de contact de la secretariatele scolilor la care as vrea sa ma transfer si le-as trimite un e-mail intrebandu-i de conditiile de transfer.

Puteti intreba fie la departamentul de admiteri, fie la departamentul de cariere (careers/careers advisory offices) pentru mai multe informatii.

2. Aplicatia la universitate: 


//wiki.lsrs.ro/index.php/Infostud/Marea_Britanie

3. Cum si unde gasesc cazare ? 


Universitatile ofera cazare in campus daca aplicatiile sunt facute din timp. Unele universitati au legaturi cu proprietari de case si va pot gasi cazare la acestia daca sunteti in anul 1.

Daca doriti sa stati cu cineva anume sau sa va gasiti variante mai ieftine exista numeroase site-uri care ofera informatii despre proprietari in diverse orase. Puteti cauta simplu “accommodation for students” si veti ajunge usor la site-uri cum ar fi:
http://www.accommodationforstudents.com/
http://www.studentpad.co.uk/

Mai mult, puteti lua legatura cu alti membri LSRS de la universitatea la care sunteti sau doriti sa aplicati si ei va pot indruma catre alte agentii sau va pot oferi diverse solutii si informatii (ex: proprietari la care au stat si totul a fost in regula, studenti care isi cauta si ei cazare, etc)
4. Personal Statement 

Tips and information: www.studential.com/personalstatements/
http://www.thestudentroom.co.uk/wiki/Personal_Statement_Library

Acestea sunt 2 website-uri pe care le-au consultat alti membrii cand si-au scris personal statement-ul. In principiu, fiecare statemen trebuie sa fie protrivit culturii universitatii la care aplicati si a cursului in sine.

In detaliu pentru un curs legat de economics/business:

  1. 6 paragrafe introducere si incheiere inclusiv. Ideea principala sa fie la inceputul paragrafului. Este discutabil, se poate face un eseu bun si cu 5 paragrafe, le poti ordona cum crezi ca iti va `curge` mai bine eseul, dar sa se vada pentru fiecare dintre ele cate o idee principala bine definita. Ca `tip`, inainte de a scrie paragraful, acorda-i un titlu, apoi gandeste-te la tot ceea ce poti scrie despre acel titlu.
  2. In primul paragraf poti spune motivul pentru care ai ales acel curs. Ideal ar fi sa oferi in jur de 4 motive, acestea fiind `pentru experienta pe care o ai intr-un anumit domeniu sau in anumite situatii`, apoi pentru `ceea ce iti poate oferi cursul`, pentru interesul tau in anumite sectiuni si o legatura cu paragraful urmator sau o idee a felului in care eseul va fi structurat.
  3. In paragraful 2 expui proiectele in care te-ai implicat in trecut si, foarte important, sa le spui exact ce ai dobandit in urma lor. Ai putea include informatii despre CLT, CJE, Comenius, LMT, voluntariate pe oriunde, JSU, daca ai fost sefa de clasa, daca ai condus firma de exercitiu a clasei si ai reprezentat-o pe undeva, daca ai luat premii pentru orice este relevant, excursii memorabile (de ex o vizita la Parlamentul European), daca ai participat la concursuri de genul `Prefect pentru o zi` din Zalau sau Alege! Este dreptul tau!`. Nu le trimite o lista; doua sau trei ajung daca explici foarte bine ce ai invatat din proiecte si de ce sunt relevante cursului. Uita-te si revizuieste-ti diplomele, pentru a vedea tot ce ai avea ca dovada la ceea ce spui. De asemenea, daca poti primii referinte din diverse  locuri (de ex: ONG), cere-le, nu strica sa le ai la tine cand esti in strainatate.
  4. In paragraful 3 poti sa spui de ce te intereseaza cursul: cand ai auzit de el, ce te-a fascinat, ce vrei sa faci in viitor (daca stii deja), ce vrei sa afli mai mult de la ei, si de asemenea cu ce ai putea veni tu sa le aduci lor un plus de valoare.
  5. In paragraful 4 poti dezvolta un aspect particular care te intereseaza in legatura cu acel curs.
  6. In paragraful 5 o sugestie este sa introduci planuri de viitor si ceea ce te motiveaza. Ar putea fi o idee, sau ai putea lasa 5 paragrafe, fara aceasta idee. Depinde cat de multe lucruri diferite doresti sa transmiti.
  7. In paragraful 6 incorporezi concluzia, unde reafirmi ceea ce ai spus mai sus, dar inchei cu ceva interesant. De exemplu ai putea spune ca vrei ca familia ta sa fie mandra de tine, mediul in care vei activa, dar si pentru universitate. Poti spune de asemenea ca esti convins(a) ca universitatea respectiva iti va oferi background-ul necesar pentru a deveni un profesionist … s.a.m.d.

Ca aspect particular, ai putea mentiona poltica de CSR. Este un segment care se bucura de o popularitate in crestere. Poti face o legatura cu tara si cu faptul ca mediul universitar din UK iti va oferi baza necesara pt. a-ti forma o viziune mai clara a posibilitatilor pe care CSR-ul le ofera lumii intregi (ca exemplu).

Inainte de a trimite eseul, verifica gramatica, ortografia si tot ce are legatura cu limba engleza si exprimarea. Te-ar ajuta enorm daca ai un feedback din partea unei a doua persoane. Personal statement-ul este sansa ta sa ii convingi ca meriti un loc la universitate, si trebuie sa faci o impresie buna.

Iti dorim inspiratie si succes cu aplicatia!
5. Imprumutul de la guvern

Pentru imprumutul guvernamental din UK, intra pe http://www.direct.gov.uk/en/EducationAndLearning/UniversityAndHigherEducation/StudentFinance/index.htm. Completezi forumularul pentru Tuition Fee, il trimiti prin posta dupa ce ai o oferta de la o universitate (chiar si conditionata) iar dupa ce incepi anul universitar, statul englez iti va plati studiile. Pentru 2012 taxa poate ajunge pana la £9,000 in functie de facultate. Verifica pe website pentru a gasi informatii specifice cursului unde ai aplicat pentru a completa formularul corect. Dupa ce termini facultatea si te angajezi, daca vei castiga peste £21,000/an in UK, platesti statului 9% din surplus, pentru imprumut, fara dobanda. Daca vei lucra in Romania, incepi sa platesti doar cand castigi £6,000. Daca timp de 30 de ani nu castigi mai mult decat sumele mentionate mai sus, nu trebuie sa mai platesti nimic.
7. Informatii despre metode de finantare pentru masteranzi si doctoranzi? 

Foarte multe universitati ofera o reducere a taxelor (Tuition Fees) daca studentii aplica pentru un Master direct dupa terminarea facultatii. Aceasta reducere poate varia in functie de facultate.

8. Exista bursa?

De obicei bursele sunt specifice facultatilor. Pentru a afla daca esti eligibil pentru bursa sau alt ajutor financiar, cel mai bine ar fi sa contactezi universitatea unde vrei sa aplici.

9. Nu pot sa ma decid ce curs sa aleg. Pot aplica la mai multe?

Poti aplica la maximum 5 facultati, dar la acceasi specializare. Din pacate, serviciul de aplicatii UCAS trimite acelasi personal statement tuturor. Criteriile pentru alegerea specializarii si a universitatii sunt in functie de ceea ce ti se pare tie mai important.

Dupa ce ai stabilit ce vrei sa studiezi, poti verifica pagina de careers pe website-ul univeristatii. Acolo vei gasi informatii despre activitatea absolventilor, de exemplu ce procentaj si-au gasit serviciu in primele sase luni de la asbolvire, in ce domenii activeaza, si ce procentaj au decis sa ramana la facultate pentru un master sau doctorat.

Cauta top rankings pentru domeniul care te intereseaza si vezi ce cerinte minime au acele universitati pentru Bacalaureat si engleza, si daca tu crezi ca ai putea fi eligibil pentru ei. Un website folositor pentru rankings ar fi http://www.timeshighereducation.co.uk/world-university-rankings/

De asemenea, orasul si organizatiile studentesti din cadrul universitatii conteaza. De exemplu, daca esti interesat sa faci parte dintr-o organizatie pe domeniul business pentru studenti, ar fi o idee sa vezi daca acele universitati colaboreaza cu astfel de organizatii. Daca esti interesat de un anume sport, verifica daca facultatea respectiva are o echipa oficiala si daca participa in competitii.

Nu in ultimul rand, verifica si ce cursuri vei face si care dintre ele sunt obligatorii – pentru a evita sa faci ceva ce nu te intereseaza sau care iti displace.

10. Test de competente lingvistice?

Fiecare universitate are cerinte diferite in legatura cu nivelul de limba engleza acceptat. In unele cazuri, exista diferente intre cursuri la aceeasi universitate. Intra pe website si cauta pagina cu detalii despre cursul la care vrei sa aplici. Acolo ar trebui sa gasesti toate informatiile necesare: nivelul cerut si certificatele acceptate.

Testele de competente lingvistice cele mai cunoscute sunt IELTS, TOEFL, si Cambridge (CPE). Daca ai deja un certificat si nu esti sigur daca va fi acceptat, scrie-le un email sau da-le un telefon pentru a verifica daca trebuie sa te inscrii pentru alt examen sau diploma actuala este suficienta.
11. Cum se fac inscrierile? Cum sunt recunoscute rezultatele de la Bacalaureat?

Nu te speria, nu este atat de greu. Este normal sa nu stii de unde sa incepi!

Pentru mai multe informatii acceseazahttp://wiki.lsrs.ro/index.php/Infostud/Marea_Britanie si foloseste-te de resursele LSRS mentionate mai sus (forumul, catalogul de memberi, etc.)
Termenul limita de aplicare e 15 octombrie pentru Oxford, Cambridge, cursurile de medicina, stomatologie si medicina veterinara. Pentru toate celelalte, deadline-ul este 15 ianuarie. Se poate aplica si dupa 15 ian, dar sansele sa fii acceptat(a) se reduc pe masura ce ei incep sa trimita oferte studentilor care au aplicat mai din timp.

Inscrierea se face pe www.ucas.ac.uk – Iti faci cont acolo si completezi aplicatia.

Stabileste foarte clar ceea ce vrei sa studiezi. Poti aplica la maxim 5 universitati pe an de pe UCAS, deci trebuie sa fii realist(a) cand aplici, si sa te uiti pe site-urile universitatilor pentru a vedea ce cerinte au. Exemplu:http://www.business.bham.ac.uk/undergraduate/entry.shtml Nu toate universitatile au scris si notele pentru EB -European Baccalaureate – care e al nostru, ci au cerinte de genul AAA, AAB, ABB, BBB. In Anglia, la sfarsitul clasei a12-a exista examenele numite A levels. Deci AAA = aprox 9,5 – 10, AAB cam 9, BBB – cam 8, etc. Poti trimite un email universitatii, daca ai nelamuriri in legatura cu cerintele lor.

Pentru a afla mai multe despre anumite universitati, incearcahttp://www.topuniversities.com/university/ 
http://www.independent.co.uk/student/into-university/az-uni-colleges/

Pe langa note, ce este foarte important la aplicatia ta este Personal Statementul (sectiunea 4).

De asemenea, trebuie sa ceri o scrisoare de recomandare de la un profesor si/sau o recomandare de la un ONG (sectiunea 5)

12. Documentele necesare studentilor care vor veni in UK  

Daca plecarea voastra se aproprie, va asigurati ca plecati cu tot ce trebuie la voi. Mai jos v-am facut o lista cu documentele de care veti avea nevoie neaparat pentru cand ajungeti la destinatie.

·         C.I (carte de identitate)

·         Pasaport  – foarte important*

·         Diploma de bacalaureat/licenta (original si  ducerelegalizata) – (doar diploma de bac, nu si celelalte 6 certificate/atestate) scanata;

·         Foaie matricola (original si traducere legalizata)

·         Fisa medicala (original si traducere legalizata) – in caz ca nu stiti exact care este aceea, este vorba de o bucatica de hartie pe care scrie ca nu suferiti de nici o boala cronica (de obicei), iar pe spate are o lista cu vaccinarile pe care le-ati facut de-a lungul timpului.

·         Certificat TOEFL/CAE.

·         Card de asigurare – Blue Card (Cardul European de Asigurare) – se obtine in 7-10 zile, depunand o cerere la CNAS-ul de care apartineti.

·         Pentru siguranta, mergeti la voi cu scrisoarea de acceptare de la universitate, fie ea conditional sau unconditional.

*Daca v-ati grabit cu plecarea si ati ramas fara pasaport, macar asigurati-va ca aveti la voi 2-3 copii legalizate ale buletinului.

Optional 1: pentru cei care au card la Banca Transilvania (Euro < 26) – se primeste o asigurare medicala gratuita cu o singura conditie: sa aveti cel putin o tranzactie la fiecare 3 luni.

Optional 2: asigurare de turist la oricare dintre agentiile care ofera acest lucru.

Nota! Asigurarea pe care o faceti in tara va serveste in primele luni de sedere in UK/DK pana cand veti primi toate actele de acolo.

13. Pot sa lucrez in timpul cursului?

Studentii romani au dreptul de a lucra part-time in timpul semestrului (maxim 20 de ore pe saptamana) si full-time in vacanta. Inainte de a incepe un job, ai nevoie de un “registration certificate as a student” (yellow card) obtinut de la UK Border Agency.

Pentru a aplica pentru certificat, trebuie sa completezi formularul BR1(http://www.ukba.homeoffice.gov.uk/sitecontent/applicationforms/bulgariaromania/formbr1.pdf) disponibil pe http://www.ukba.homeoffice.gov.uk/eucitizens/bulgaria-romania/work-permits/applying/

Formularul il vei trimite la adresa specificata pe website impreuna cu 1) doua poze tip pasaport; 2) un act de identitate in original; 3) adeverinta de student de la facultate; 4) informatii financiare – mai multe detalii pe formular si 5) asigurare medicala.

Momentan procesarea acestor aplicatii dureaza maximum 6 luni.

14.      Sfaturi pentru viitorii studenti in anul I – tips & tricks –

Foloseste site-ul de social networking al UCAS: You go further –https://yougo.co.uk/login.aspx  Te vei putea inscrie pe site dupa ce iti trimiti aplicatia prin UCAS. Acolo ai access la forumurile de discutie specifice universitatilor si vei putea intra in contact cu viitorii tai colegi.

Inscrie-te in societati sau organizatii cum ar fi student media sau echipe de sport. Astfel vei putea cunoaste studentii cu interese comune si poti socializa. Vezi daca exista Romanian Students Society la facultatea ta. Daca nu, vorbeste cu un reprezentat de la Student Union pentru a infiinta una.

Nu te speria de ceea ce nu cunosti, ai putea desoperi un hobby nou; de exemplu, poti lua lectii de netball sau poti deveni programme representative (un fel de consiliu al studentilor inscrisi la cursul tau).

Foloseste voucher-uri sau cupoane pentru a economisi bani. Le poti gasi prin facultate in timpul primei saptamani, pe internet pe website-uri de genul groupon.co.uk. sau chiar in magazine si restaurante.

Uite-te in jur dupa oferte. Multe restaurante au “lunch deals” sau oferte pentru mic dejun si cina daca vrei sa iesi in oras. Atentie insa la Starbucks sau Costa Coffee: o cafea pe zi la £2.50 se aduna.

Aici puteti gasi o lista cu sugestii pentru ce sa puneti in bagaj:

http://www.thestudentroom.co.uk/wiki/What_To_Take_To_University
Mai bine aduci multe lucruri de acasa in afara de “strictul necesar”, pentru ca s-ar putea sa ai nevoie de ceva ce ai lasat in Romania si acum trebuie sa cumperi din nou la un pret mai ridicat.

Alte sfaturi utile poti gasi pe website-ul National Union of Students:http://www.nus.org.uk/en/advice/freshers-and-settling-in/freshers-and-settling-in-listing/time-management-for-students/

Daca inca mai ai nelamuriri, foloseste lsrs.ro/forum.

Leave a Reply