Evoluția restricțiilor de munca pentru centațenii romani in Marea Britanie

Ultimele discuții cu referire la schimbarea statutului românilor şi bulgarilor pe piața muncii din Marea Britanie, ce va surveni din data de 01.01.2014 prin Directiva 2004/38/EC, au avut loc în data de 5 Martie atunci când Membrul Parlamentului (din partea Birkenhead), Frank Field, propune ca tema de discuții Secretarului de stat în Ministerul Muncii şi Pensiilor (Ministrul Muncii şi Pensiilor), Iain Duncan-Smith, problema modificării dreptului la muncă
pentru cetățenii români şi bulgari.

Declarațiile domnului Iain Duncan-Smith pot fi interpretate în mai multe feluri şi nu sunt în nici un caz absolute şi irevocabile, dar postura Marii Britanii nu pare a coincide cu cea a Uniunii Europene.   O noutate cu care vine domnul Iain Duncan-Smith este că Marea Britanie a intrat vara trecută într-o “alianța” cu alte membre din Uniunea Europeană, printre care se numără Germania şi  Spania, în încercarea de a porni o revolta împotriva directivei europene întrucât şi aceste  state (Germania, Spania) ar fi nemulțumite de dreptul la libera circulație şi ședere a românilor.  O serie de întâlniri între aceste state ar urma să aibă loc pentru stabilirea detaliilor.

Domnul Iain Duncan Smith a mai adăugat ’’Refuz să accept regulile Comisiei Europene”.   ”Nu cred că asta este acceptabil, după cum i-am spus şi Comisiei, şi îi vom rezista.”  Deși MPul Kate Hoey, din partea Vauxhall observă că singura soluție legală pentru Marea Britanie să ignore directiva europeană ar fi să părăsească Uniunea, ministrul Muncii şi Pensiilor afirma că este gata să meargă până la a susţine un referendum prin care, dacă nu să părăsească din Uniune atunci măcar să ridice puterile Comisiei de a impune poliţe cu privire la emigrare.

Poziția parlamentului şi guvernului Marii Britanii în acest moment este de a ignora ordinul Uniunii Europene (asemănător situații votului deținuților), în pofida asigurărilor date de omologii lor din România cum că Marea Britanie va ridica restricțiile pentru cetățenii români necondiționat.

Principala problemă ridicată de Parlamentul Britanic cu privire la naționalii români şi bulgari sunt beneficiile sociale  (welfare system).  MP-ul John Redwood din partea Wokingham pune întrebarea dacă beneficiile sociale sunt problema atunci de ce Ministrul Muncii şi Pensiilor nu propune Parlamentului ca asistenta sociala să fie acordata doar celor care
au contribuit la statul britanic pentru o perioadă de minim 10 ani, şi dreptul de muncă să fie acordat pentru toți cetățenii Uniunii Europe. Oricât de logica ar putea părea această sugestie,  așa cum replică şi ministrul Muncii şi Pensiilor, o astfel de acțiune tot ar contraveni directivei europene pe o scală mai largă afectând toți cetățenii uniunii întrucât nu ar deține drepturi egale cu cetățenii britanici.

Nici realitatea că românii sunt mai predispuși să plece în Italia, Spania sau Germania nu este un argument pe care ministerul îl ia în considerare deoarece ministerul consideră că şi dacă o mică parte de români ar reuşi să păcălească sistemul şi să obţina asistenta sociala (cu referire directă la cetățenii români de etnie rromă care reușesc acest lucru cu ajutorul revistei The Big Issue) tot nu ar fi corect faţă de cetățenii europeni contribuabili care merită aceste beneficii si astfel o schimbare se impune.

Din declaraţiile ministrului Muncii şi Pensiilor situaţia nu se întrevede prea luminoasă pentru cetăţenii români şi bulgari însă lucrul care pare mai nelinistor este că doar doi membrii ai Parlamentului au luat în considerare o perspectivă pentru acordarea dreptului pe piaţa muncii.   Vasta majoritate susţine iniţiative ministerului de a ignora ordinul de la Bruxelles şi a menţine situaţia actuală (“blanket ban”).

Pe scurt, situaţia nu este clară, in legătura cu restricţiile care se vor impune începand cu anul  2014, dar in momentul de faţă, guvernul Britanic, propune a se împune restricţiile de a accesa beneficiile acestui stat incluzand NHS si dreptul la pensii, cetăţenii români si bulgari pot beneficia de acestea numai în cazul in care taxe către statul Britanic vor fi platite un anumit  număr de luni (incă nu este o certutidine legată de acest lucru).

Autori:

Departamentul Juridic al Filialei LSRS UK
Ella O’Neil – Prim-Consilier Juridic
Matei Isofache – Consilier Juridic

Bibliografie:
1. House of Commons, The Daily Hansard Debate, 5th March 2013, Column 823, Romanians and Bulgarians (Benefits) Discussion
http://www.publications.parliament.uk/pa/cm201213/cmhansrd/cm130305/debtext/130305-0001.htm#13030539000007
2. Parliament UK, Urgent questions on Romanian and Bulgarian benefits.  http://www.parliament.uk/business/news/2013/march/urgent-question-on-romaniansand-bulgarians-benefits/

Leave a Reply