30/10/2016

CSPCR 2016

 

14570553_1194981990563344_6205027243666130918_o

 

Liga Studenților Români din Marea Britanie a reunit comunitatea academică română pentru al nouă-lea an consecutiv

Liga Studenților Români din Străinătate – Filiala Marea Britanie (LSRS UK), împreună cu Ambasada României în Marea Britanie, Societatea Studenților Români din Manchester și Societatea Studenților Români din Oxford, cu sprijinul Departamentului Politici pentru Românii de Pretutindeni, Fundației Rațiu și publicației Român în UK a organizat a noua ediție a Conferinței Studenților, Profesorilor și Cercetătorilor Români din Marea Britanie (CSPCR UK) cu tema ”Building Our Place in Europe – Young Romanians Pushing the Boundaries in Technology”. Evenimentul ce a întrunit peste 200 de studenți și 13 vorbitori, a avut loc sâmbătă, 22 octombrie 2017, la Sackville Street Building, The University of Manchester.

Liga Studenților Români din Străinătate – Filiala Marea Britanie (LSRS UK), împreună cu Ambasada României în Marea Britanie, Societatea Studenților Români din Manchester și Societatea Studenților Români din Oxford, cu sprijinul Departamentului Politici pentru Românii de Pretutindeni, Fundației Rațiu și publicației Român în UK a organizat a noua ediție a Conferinței Studenților, Profesorilor și Cercetătorilor Români din Marea Britanie (CSPCR UK) cu tema ”Building Our Place in Europe – Young Romanians Pushing the Boundaries in Technology”.  Evenimentul ce a întrunit peste 200 de studenți și 13 vorbitori, a avut loc sâmbătă, 22 octombrie 2017, la Sackville Street Building, The University of Manchester.

 

14712869_1194982163896660_4023304223351367501_o

 

Evenimentul a debutat cu ceremonia de deschidere în cadrul căreia au luat cuvântul Excelența Sa, Dan Mihalache, Ambasadorul României în Marea Britanie, Profesor Clive Agnew, Vicepreședintele Studenților din cadrul Universității din Manchester, și Academician Mugur Isărescu, Guvernatorul Băncii Naționale a României. Excelența Sa, Dan Mihalache, și-a exprimat empatia față de studenții români prezenți la eveniment precizând că și el se aflăla început de drum în Marea Britanie și că societatea academică română reprezintă un adevărat motiv de mândrie. Încântat de a fi prezent la Conferința Studenților, Profesorilor și Cercetătorilor Români din Marea Britanie, Profesor Clive Agnew a declarat că Universitatea din Manchester este și va rămâne o universitate internațională ce se bucură să educe peste 500 studenți români – chiar mai mulți decât francezi și germani. Academician Mugur Isărescu a afirmat că porțile Băncii Naționale a României sunt întotdeauna deschise pentru studenții din Marea Britanie, respectând decizia lor de a se întoarce acasă sau de a activa în străinătate: „Este important să luați în considerare toate opțiunile. Acesta este sfatul meu pentru voi! Niciodată nu știți de unde poate apărea o nouă oportunitate!”.

Excelența Sa, Dan Mihalache, a răsplătit rezultatele academice remarcabile și meritele deosebite pentru dezvoltarea comunității române din Marea Britanie în cadrul Ceremoniei de decernare a ”Diplomei Ambasadorului”. Printre studenții români premiați se numără Cristian Ciuca, Eliza Casapopol, Nicu Știrbet, Petronela Buiga, proiectul „Oxford for Romania” reprezentat prin Ciprian Ploștinar și Sandor Kruk și membrii Societății Române din cadrul Universității din Manchester.

 

14570520_1194981427230067_8276113491500020312_o

În continuarea evenimentului, au fost abordate trei teme de interes pentru comunitatea
academică română din Marea Britanie, primul subiect dezbătut fiind „Business and Technology”. Anne-Marie Martin, Directorul General al COBCOE, a adus în discuție business-ul în contextul politic și economic cauzat de Brexit, menționând că organizația pe care o conduce a efectuat cercetare cantitativă și calitativă pentru a descoperi modul în care se face business în Uniunea Europeană. Conform rezultatului acestei cercetări, aceasta a adus la cunoștința audienței că business-ul european necesită acces la persoane calificate și cu o experiență vastă. Sorin Mîndruțescu, Directorul General al

 

14702277_1383565001653607_4660269427243931530_n

 

Oracle România, a explicat motivele pentru care România este o țară interesantă pentru industria
IT: este membră al Uniunii Europene, deține o economie nouă, atractivă, și o forță de muncă educată, iar infrastructura în domeniul IT este extrem de bună. De asemenea, acesta a vorbit despre responsabilitatea socială și a caracterizat generația studenților români din Marea Britanie ca fiind una norocoasă: „Pentru norocul pe care l-ați avut trebuie să dați ceva înapoi. Și veți vedea că, la finalul acestui exercițiu, cei care vor primi ceva înapoi veți fi voi, și nu cei mai puțin norocoși pe care i-ați ajutat”. Spre sfârșitul discursului său, Sorin Mîndruțescu a mărturisit audienței: „Mă gândesc la potențialul fantastic pe care îl aveți și mă întreb unde vă veți afla în 10 ani!” și le-a reamintit că „Se întâmplă multe lucruri minunate și acasă!”. Doctor Delia Dimitriu, Cercetător la Centrul de Aviație, Transport și Mediul Înconjurător din cadrul Manchester Metropolitan University, a declarat că, deși locuiește în Marea Britanie de la începutul anilor 1990, se simte legată de România și încearcă să implementeze cât mai multe proiecte acasă.

Următoarea sesiune de discuție a fost centrată în jurul temei „Building a Career in Finance and IT”, creând contextul potrivit pentru ca invitații Ligia Deca – Consilier de Stat, Coordonator al Departamentului de Educație și Cercetare, Sorin Albeanu – Director al Electronic Market Services Ltd, și Dan Georgescu – Manager al Grand Thornton UK LLP să împărtășească audienței experiența lor profesională și personală din Marea Britanie. Ligia Deca și-a început discursul mărturisind audienței că dorește să construiască un sistem educațional menit să facă o diferență în societate și exprimându-și dorința de a implica studenții români din străinătate în crearea și implementarea acestuia. Întrebată care este cheia succesului său, Ligia Deca a răspuns fără ezitare „Trebuie să îți pese. Realmente! Job-ul nu este doar un job pentru că generația noastră pune mult prea mult suflet în viața profesională!”. Sorin Albeanu a impulsionat cu adevărat audiența: „ Sunteți cu toții extrem de norocoși pentru că studiați în cadrul celor mai bune universități din lume și locuiți în Marea Britanie”. De asemenea, acesta le-a reamintit participanților importanța echilibrului dintre viața profesională și viața profesională: „Concurăm în cadrul unui maraton și nu este doar un sprint. Dacă continuați să sprintați veți fi epuizați. Trebuie să aveți multă grijă de voi dacă doriți să oferiți rezultate mai bune
companiilor voastre. Căutați ceea ce vă pasionează cu adevărat în afara biroului”. Dan Georgescu a reabordat subiectul responsabilității sociale: „Trebuie să oferim ceva înapoi comunității care ne-a format. Fiecare am avut un gram de noroc datorită acesteia și trebuie să-l întoarcem sub forma unui ajutor oferit societății române!” Spre sfârșitul conversației, vorbitorii au fost provocați să ofere sfaturi pentru viitorii absolvenți români ce vor intra în curând pe piața muncii. Sorin Albeanu este de părere că studenții trebuie să îți caute un exemplu demn de urmat pentru că oamenii împliniți profesional sunt de cele mai multe ori extrem de dispuși să își împărtășească din experiență și să îi ghideze pe cei aflați la început de drum. Ideea a fost reiterată de către Dan Georgescu: „În viață veți întâlni numeroși oameni. Luați de la fiecare ce credeți voi că o să vă fie de folos pentru că este mult mai ușor să înveți din greșelile altora!”

 

dsc_0011

„How to Make It in IT”, ultima sesiune de discuție din cadrul Conferinței Studenților, Profesorilor și Cercetătorilor Români din Marea Britanie, i-a avut în prim plan pe Ciprian Florescu – Inginer Software la Softwire, Valentin Maior – Co-fondator al Romanian IT, Florin Buga – Consultant IT la Zendka, și Mihai Ciobanu – Director General al Fresh4Cast. Ciprian Florescu consideră că, deși decizia de a studia în Marea Britanie a fost cea mai importantă din viața sa, acasă este acasă: „În România mă simt eu!”. Valentin Morar a recunoscut că încă se simte student și susține cu ardoare unitatea comunității române din Marea Britanie: ”Aveți grijă de oamenii cu care vă înconjurați și petreceți timp doar cu cei care vă impulsionează și cred în voi! Credeți-mă, am învățat atat de mult din greșeli, încât de abia aștept să mai fac una!”. Florin Buga le-a povestit studenților români din Marea Britanie că în al doilea an de facultate a fost întrebat pentru ce companie i-ar plăcea să lucreze și fără să stea pe gânduri a răspuns: „Microsoft!”, amintindu-și că, în cele din urmă, nu și-a depus aplicația la această companie. Acesta a adus în discuție această experiență personală pentru a le reaminti studenților că, deși există posibilitatea ca multe dintre aplicațiile lor să fie respinse, nu trebuie să își piardă entuziasmul și pasiunea. Mihai Ciobanu este de părere că studenții români din Marea Britanie țin pasul cu perioada de mari schimbări în care trăim și i-a caracterizat ca fiind „neuro-chirurgii business-ului” pentru că sunt capabili să pună în aplicare cunoștințe din toate domeniile.

 

dsc_0175

 

Cea de-a noua ediție a Conferinței Studenților, Profesorilor și Cercetătorilor Români din Marea Britanie a reprezentat o inițiativă dedicată exclusiv comunității academice române din Marea Britanie, reprezentând un element central al consolidării acesteia și având capacitatea de a mobiliza și redirecționa resurse umane de origine română către sinergii ce răspund nevoilor comunitare. Totodată, conferința a reafirmat elementul identității naționale în rândul segmentului academic românesc și a contribuit la conturrea imaginii pozitive a României în Marea Britanie.