18/02/2016

CSPCR 2014

Liga Studenților Români din Străinătate – Filiala Marea Britanie (LSRS UK), împreună cu Ambasada României în Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord și cu sprijinul Departamentului Politici pentru Românii de Pretutindeni din cadrul Ministerului Afacerilor Externe au organizat, în data de 11 octombrie 2014, la Firth Court, University of Sheffield, cea de a VII-a ediție a Conferinței Studenților, Profesorilor și Cercetătorilor Români din Marea Britanie (CSPCR UK), cu tema “Building our place in Europe – the 7 years milestone within the EU”. La eveniment au fost prezenți peste 160 de participanți și 15 speakeri.

 

Printre studenti si absolventi romani, au fost alaturi de noi invitati speciali precum: E.S. Dr. Ion Jinga (Ambasadorul României la Londra) alături de  Professor Paul White (Vice-Cancelar Adjunct al University of Sheffield) și Peter Rippon (Lord Mayor al orașului Sheffield).

 

Scopul conferintei a fost de adresa realitatea europeana actuala dintr-o perspectiva comuna, romano- britanica si de a aduce un omagiu ocietății studenților români din Sheffield pentru activitatea lor de promovare a României în plan local.

 

În cadrul discursului său, Ambasadorul Dr. Ion Jinga a precizat faptul că „evenimentul a devenit o tradiție pentru comunitatea academică românească, unul care facilitează networking-ul și schimbul de idei și de bune practici la nivel academic” și a concluzionat intervenția sa cu un citat din I.C. Brătianu, oferind un sfat comunității românești din Marea Britanie: “Fiți cât se poate de modești față de propria persoană; nu fiți modești față de poporul pe care îl reprezentați.”

 

Au avut loc patru sesiuni plenare ce au dezbătut teme de interes pentru comunitatea academică românească din Marea Britanie.

 

–         “The EU settlement: Romanian and British perspectives” – dezbătută de către speakerii Richard Corbett (Europarlamentar britanic), Marian-Jean Marinescu (Europarlamentar român) și E.S. Dr. Ion Jinga (Ambasadorul României la Londra).

–         “Romanian communities in the UK: contributing to a prosperous Europe” – au luat cuvântul Nicolae Rațiu (Președintele Fundației Rațiu), Ray Breden (Președinte Executiv, BRCC), Cosmina Dorobanțu  (Antreprenor și Cercetător, University of Oxford), Viorel Răducănescu (Consul Onorific al României).

–         “Romanian success stories – opportunities and challenges” – Daniel Farmache (Student MBA, London Business School), Dr. Felicia Elena Buruiană (Doctor în Obstetrică și Ginecologie la Lister Hospital, Stevenage) și Bogdan Niculescu (Președintele Societății de studenți români de la University of Manchester).

–         “Academics without borders: the experience of the Romanian speaking community in the UK” – temă dezbătută de Dr. Diana Gregory-Smith (Lector în Marketing, Sheffield University), Dr. Andrei Ilie (Cercetător în științe medicale, University of Oxford) și Antonela Maioru (Președinte, Asociația Moldovenilor din Marea Britanie).

 

La finalul celor patru sesiuni de discuție a avut loc ceremonia de decernare a “Diplomei Ambasadorului”, în cadrul căreia au fost premiați:

 

        Flavia Kenyon (Barrister) – Imaginea României

        Andrei Ioan Stan (Coordonator LSRS UK) – Comunitate

        Andreea Roxana Bică (Lloyds Bank) – Start în carieră

        Cosmina Dorobanțu (University of Oxford) – Cercetare

        Sergiu Iliev (Imperial College of London) – Studenți

        Daniela Vițelaru (România în Contact) – Mass Media

De asemenea, în cadrul CSPCR UK s-a desfășurat un vernisaj de fotografie ce a putut fi admirat pe tot parcursul evenimentului. Cele 20 de fotografii expuse, au fost selecționate în urma unui concurs de fotografie cu tema “Student român în UK” dedicat studenților români din Marea Britanie. Aleasă prin vot de către participanții la eveniment, fotografia cu numărul 14 în competiție intitulată „Dracula and his lover dancing in Sheffield” și aparținând Societății studenților români de la University of Sheffield a fost desemnată câștigătoare fiind premiată cu £50 la finalul evenimentului.