18/02/2016

Cont Bancar

Contul bancar este una dintre prioritățile primelor tale zile ca student în Marea Britanie. Acesta îți facilitează plățile atât online cât și offline, scutindu-te de comisionul aferent utilizării unui card din România în cazul retragerilor de numerar de la bancomat.

 

De asemenea, eventualele burse sau salarii trebuie să intre într-un cont englezesc. În principal, facultățile organizează în primele două săptămâni întâlniri cu reprezentanți ai diferitelor bănci pentru a informa studenții cu privire la procedurile de deschidere a conturilor. Dacă universitatea ta nu organizează un astfel de eveniment, mai jos ai o lista cu cele mai renumite bănci: Santander, Barclays, HSBC sau Lloyds TSB.

 

Toate informațiile se pot găsi pe site-urile acestora, însă pentru a deschide un cont studențesc trebuie obținute de la facultate dovezi ce atestă că ești student înregistrat la o universitate britanică și de asemenea o dovadă a reședinței tale din UK. Acestea și copia după buletin sunt singurele documente necesare.

 

Mare atenție la conturile de student însă! Unele pot percepe taxe de administrare pe care majoritatea băncilor nu le cer în cazul studenților. Totodată, unele banci pot oferi beneficii la deschiderea contului de student (card de reducere pentru călătoriile cu trenul, vouchere etc.), continuând să perceapă taxe de administrare a contului. Singurele bănci ce nu oferă nici beneficii, dar nici nu percep comisioane conturilor de studenți sunt Lloyds TSB si Barclays.


Ca variantă de transfer bancar, cea mai avantajoasă opțiune ar fi ca cei din țară să vă transfere banii pe cardul de România, nu să îi schimbe în lire înainte, deoarece cursul de tranzacție este destul de mare și se pot pierde mulți bani în acest fel. Cea mai bună soluție este să plătiți direct cu cardul de România și să încercați să nu scoateți de la bancomat cash, deoarece acestea percep comision la fiecare tranzacție. De asemena, transferurile directe – de la băncile din România către conturile din Marea Britanie – sunt extrem de costisitoare (25£ minim) și devin rentabile doar în cazul unor sume de peste 1000£.