Comunitatea academică românească din Marea Britanie s-a reunit la University of Sheffield pentru al 7-lea an consecutiv în cadrul CSPCR UK

Londra, 14 octombrie 2014

14916047543_372c1a8ee6_zLiga Studenților Români din Străinătate – Filiala Marea Britanie (LSRS UK), împreună cu Ambasada României în Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord și cu sprijinul Departamentului Politici pentru Românii de Pretutindeni din cadrul Ministerului Afacerilor Externe, au organizat în data de 11 octombrie 2014, la Firth Court, University of Sheffield, cea de a VII-a ediție a Conferinței Studenților, Profesorilor și Cercetătorilor Români din Marea Britanie (CSPCR UK), cu tema “Building our place in Europe – the 7 years milestone within the EU”. La eveniment au fost prezenți peste 160 de participanți și 15 speakeri.

Evenimentul a debutat cu ceremonia de deschidere în cadrul căreia au luat cuvântul Andrei Ioan Stan (Coordonatorul LSRS Marea Britanie), E.S. Dr. Ion Jinga (Ambasadorul României la Londra) alături de  Professor Paul White (Vice-Cancelar Adjunct al University of Sheffield) și Peter Rippon (Lord Mayor al Sheffield-ului). Andrei Ioan Stan a evidențiat dublul scop al acestei conferințe: “de adresare a realităților europene actuale dintr-o perspectivă comună, româno-britanică” și “de omagiu adus societății studenților români din Sheffield pentru activitatea lor de promovare a României în plan local”. De asemenea, Profesorul Paul White a menționat că ’’România joacă un rol important în ceea ce privește numărul de studenți înscriși la universitate’’, adăugând că “între România și University of Sheffield există o relație specială prin intermediul parteneriatului educațional ce oferă cursuri în București cu ajutorul filialei universitare din Thessaloniki’’. Încântat de schimbul de idei între români și britanici în ceea ce privește viitorul european, Lordul Mayor Peter Rippon a felicitat inițiativa de a organiza Conferința în orașul Sheffield.

În cadrul discursului său, Ambasadorul Dr. Ion Jinga a precizat faptul că ’’evenimentul a devenit o tradiție pentru comunitatea academică românească, unul care facilitează networking-ul și schimbul de idei și de bune practici la nivel academic” și a concluzionat intervenția sa cu un citat din I.C. Brătianu, oferind un sfat comunității românești din Marea Britanie: “Fiți cât se poate de modești față de propria persoană; nu fiți modești față de poporul pe care îl reprezentați.”

În continuarea deschiderii evenimentului au avut loc patru sesiuni plenare ce au dezbătut teme de interes pentru comunitatea academică românească din Marea Britanie.

15533848851_2443f2955a_z Prima dintre cele patru teme abordate pe parcursul conferinței – “The EU settlement: Romanian and British perspectives’’ – a fost dezbătută de către speakerii Richard Corbett (Europarlamentar britanic), Marian-Jean Marinescu (Europarlamentar român) și E.S. Dr. Ion Jinga (Ambasadorul României la Londra). Richard Corbett MEP a declarat că “Europa este interdependentă, fiind compusă din țări de întindere mică și medie, așa cum este cazul României și cel al Marii Britanii, care doar împreună pot găsi soluții la provocările curente” și că “o reformă reală a Uniunii Europene ar trebui să fie axată pe politici publice, nu pe tratate, pe substanță și nu pe dezbateri marginale.” În completarea celor spuse de europarlamentarul britanic, Marian-Jean Marinescu a sugerat faptul că la nivel bilateral ar fi, în primul rand, nevoie de o mai bună cunoaștere reciprocă și depășirea stereotipiilor legate de România în ceea ce privește relația de colaborare dintre Marea Britanie și România.

15513045506_4eec3301f1_zUrmătoarea sesiune de discuție a fost centrată în jurul temei “Romanian communities in the UK: contributing to a prosperous Europe”, creând contextul potrivit pentru ca invitații Nicolae Rațiu  (Președintele Fundației Rațiu), Ray Breden (Președinte Executiv, BRCC), Cosmina Dorobanțu  (Antreprenor și Cercetător, University of Oxford), Viorel Răducănescu (Consul Onorific al României) să vorbească  despre  experiența profesională și personală în Marea Britanie.

Domnul Nicolae Rațiu a subliniat importanța comunității românești din Marea Britanie prin rememorarea activității familiei sale, desfășurată în slujba comunității românești și a dezvoltării legăturilor româno-britanice. Acesta și-a încheiat discursul cu afirmația că ceea ce uneşte acum asociațiile românești din UK este mândria de a spune şi de a fi român. Ray Breden a declarat că libertatea de mișcare este fundamentul pe care Uniunea Europeană este construită și că responsabilitatea pentru România derivă din obiectivele stabilite de fiecare cetățean român la nivel personal. Totodată, Cosmina Dorobanțu a susținut un discurs cu caracter motivațional, reamintind importanța învățării faptului că „succesul nu se rezumă doar la a atinge anumite obiective ci și de a fi fericiți și de a face ceea ce ne completează’’; elemente ce desăvârșesc atât succesul individual cât și al unei comunități. Consulul Onorific, Viorel Răducănescu, a continuat în aceeași notă optimistă, adăugând că ’’succesul este o chestiune ce depinde de valori, circumstanțe și evaluări individuale”; încurajându-ne să avem “suficientă determinare pentru a ne urma visele”.

14916041303_cbf068638d_zCea de a treia sesiune plenară intitulată “Romanian success stories – opportunities and challenges” i-a adus în atenția publicului pe Daniel Farmache (Student MBA, London Business School), pe Dr. Felicia Elena Buruiană (Doctor în Obstetrică și Ginecologie la Lister Hospital, Stevenage) și  pe Bogdan Niculescu (Președintele Societății de studenți români de la University of Manchester). Daniel Farmache ne-a oferit o nouă viziune asupra afirmării identității românești – ’’SHINE about being Romanian!’’, iar Bogdan Niculescu a vorbit despre importanța pasiunii și dedicării în procesul dezvoltării personale. De asemenea, Dr. Felicia Buruiană a subliniat importanța criticii constructive ca fiind un “exercițiu din care poți învăța” și, totodată, că “lucrurile bune precum consecvența nu sunt obținute cu ușurință.’’

15349587309_7da02ff137_zÎn prim planul celei de-a patra teme dezbătute – “Academics without borders: the experience of the Romanian speaking community in the UK” s-au aflat Dr. Diana Gregory-Smith (Lector în Marketing, Sheffield University), Dr. Andrei Ilie (Cercetător în științe medicale, University of Oxford) și Antonela Maioru (Președinte, Asociația Moldovenilor din Marea Britanie). Andrei Ilie a menționat că este necesar ca descoperirile științifice să fie disponibile și accesibile publicului larg, amintind de proiecte precum “Academicieni fără Frontiere”, ce au potențialul de a crea și îmbunătăți relațiile personale și academice între diaspora și ‘acasă’. În completarea acestor idei, Dr. Diana Gregory-Smith a elaborat modalitățile prin intermediul cărora fiecare român poate contribui la promovarea imaginii țării sale: “educație, pasiune și deschidere”.

La finalul celor patru sesiuni de discuție a avut loc ceremonia de decernare a “Diplomei Ambasadorului”, în cadrul căreia au fost premiați:

14915701344_90c2a655db_z

  • Flavia Kenyon (Barrister) – Imaginea României
  • Andrei Ioan Stan (Coordonator LSRS UK) – Comunitate
  • Andreea Roxana Bică (Lloyds Bank) – Start în carieră
  • Cosmina Dorobanțu (University of Oxford)) – Cercetare
  • Sergiu Iliev (Imperial College of London) – Studenți
  • Daniela Vițelaru (România în Contact) – Mass Media

 

1959838_873284209348358_6035246734833993125_nDe asemenea, în cadrul CSPCR UK s-a desfășurat un vernisaj de fotografie ce a putut fi admirat pe tot parcursul evenimentului. Cele 20 de fotografii expuse, au fost selecționate în urma unui concurs de fotografie cu tema “Student român în UK” dedicat studenților români din Marea Britanie. Aleasă prin vot de către participanții la eveniment, fotografia cu numărul 14 în competiție intitulată “Dracula and his lover dancing in Sheffield” și aparținând Societății studenților români de la University of Sheffield a fost desemnată câștigătoare fiind premiată cu £50 la finalul evenimentului.

 

CSPCR UK a reprezentat o inițiativă dedicată comunității academice românești din Marea Britanie. LSRS mulțumește pentru dedicarea și pasiunea voluntarilor implicați în echipa de organizare și tuturor celor care au făcut posibil acest eveniment.

15537445102_f1387c8cd5_z

Pentru mai multe detalii referitoare la Conferință cât și pentru fotografii și clipuri video, vă invităm să vizitați website-ul  www.cspcr.co.uk și www.facebook.com/LSRS.UK .

Parteneri principali: Ambasada României în Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, Departamentul Politici pentru Românii de Pretutindeni, Fundația Caritabilă a Familiei Rațiu, Camera de Comerț Româno-Britanică, the University of Sheffield.

Parteneri media: Radio România Internațional, Radio România Cultural, Agenția Națională de Presă AGERPRES, Agenția de Presă RADOR, Evenimentul Zilei, RomâniaPozitivă.ro, OnlineStudent.ro, DiasporaLive.ro, Edu-news.ro, Studenție.ro, ȘtiriONG.ro, AcademicLink.ro, IQool, EurActiv, România în Contact, Radio France Internationale, Diaspora Românească, Român în UK.

Susținem și ne susțin: British Council, Asociația Moldovenilor din Marea Britanie, The Association of Romanian International Students Societies (ARISS), TAROM, asociații studențești de la University of Sheffield, King’s College London, Durham University, University of Nottingham, University of Manchester, University of Warwick si University of York.

TEAM LSRS UK: Andrei Ioan Stan, Andrei Dincă, Alina Vasile, Mihai Chiru, Alexandra Irina Pînzariu, Raluca Burlacu, George Cazac, Mădălina Luca, Lucian Ștefan Crăciun, Ioana Ivașcu, Ruxandra Dascălu, Ema Mihaela Tudose, Miruna Carabă, Sabrina Szabo, Cristina Coceban, Nicoleta Costin, Iulia Strafalogea, Vasi Coman, Bogdana Biriș, Alexandra Petre, Andra Drăghia, Alexandru Toma, Elena Ilie.

15349978229_b9699ec03c_z

Pentru întrebări și informații suplimentare vă rugăm să ne contactați la următoarea adresă contact@uk.lsrs.ro

 

Liga Studenților Români din Străinătate (LSRS) oferă studenților și absolvenților români de peste hotare un cadru deschis de dialog și acțiune.
LSRS promovează inițiativa, profesionalismul şi solidaritatea membrilor săi, ca reprezentanți de valoare ai României, şi o atitudine pozitivă față de perspectivele reorientării lor spre țară.Obiectivul principal al LSRS este de a apăra şi promova drepturile şi interesele academice, profesionale, sociale, civice şi culturale ale membrilor săi, precum și de a sprijini contribuția lor la dezvoltarea României. 
LSRS este o organizație neguvernamentală, apolitică și echidistantă.